Search
  • Ofrit Barnea

זית

מִכַּף רֶגֶל וְעַד רֹאשׁ אֵין בּוֹ מְתֹם פֶּצַע וְחַבּוּרָה וּמַכָּה טְרִיָּה לֹא זֹרוּ וְלֹא חֻבָּשׁוּ וְלֹא רֻכְּכָה בַּשָּׁמֶן (ישעיהו א', ו')

המזרח התיכון הינו המקור לעצי הזית, הזית נזכר רבות בכתבי הקודש, הן כסמל לשלום והן לסגולות הריפוי. בארץ ישנם עצים שגילם מוערך ביותר מאלף שנים.

הזנים העיקריים של הזיתים:

סורי (Souri) - גדל בעיקר באיזור הגליל , פירותיו משמשים לכבושים, השמן עשיר עם חריפות ומרירות גבוהה יחיסית, מתאים בעיקר לבישול. עשיר בחומצה אולאית ובנוגדי חמצון (פוליפנולים).

נבלי מוחסן (Nabali Mohassan) – גדל בעיקר באיזור יהודה והשומרון, נמצא אותו בעיקר כזית כבוש מגולען. אחד הזנים הנמכרים ביותר להפקת שמן זית, השמן במידת חריפות ומרירות עדינה ומרקם חמאתי.

ברנע (Barnea)- זן בפיתוח ישראלי, נפוץ מאוד בארץ ובעולם. משמש בעיקר להפקת שמן זית, טעם השמן מושפע מאיזור הגידול, לרוב הטעם דומיננטי ומריר.

קורנייקי (Koroneiki) – גדל באיזור יוון, הזן העיקרי באיזור, מיובא לארץ כשמן זית, טעמו עדין, רמת חירופות

לֵצִינוֹ (Leccino) - זן שמקורו באיטליה, בשנים האחרונות התחיל גידול גם בארץ, טעמו של השמן עדין מאוד, רמת חומציות נמוכה ביותר ומרירות בנונית.

לזית טווח ריפוי רחב במיוחד, שימוש העיקרי הינו משמן הזית המופק מהפרי והשאר מהעלים.

שמן הזית הוא בין השמנים הבריאים בעולם וחשוב ביותר מבין השמנים הצמחיים, סגולותיו של שמן הזית הינו מריכוז חומצות שומן חד בלתי רוויות וחומצה האולית.

השימוש בשמן זית נרחב מאוד, טיפול בעצירות, גרד בעור,כאבי שיניים, אקנה, מסייע בהורדת סכרת, הורדת בצקות ונפיחויות, טיפול בהליקובטר פלורי, מסייע בהורדת לחץ דם, טיפול באבני מרה ואבנים בכליות, מומלץ בתקופת הינקות ותקופת הבגרות, מסייע בספיגת הסידן בעצמות, בעל ההשפעה המטיבה ביותר מאשר השמנים.

אנו יכולים למצוא על המדף שמני זית בדרגות איכות שונות ורמות חמיצות ומרירות שונות, למקור השמן, איכותו וצורת האיחסון שלו חשיבות רבה, כאשר האיכות הגבוהה ביותר הוא שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה.

כבישה קרה, הינו תהליך של הפקת שמן בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות צלסיוס לעומת תהליך זיכוך, השמן עובד תהליך חימום ותהליך כימי על מנת להפיק רמת חומציות שתעמוד בתקנים.

שאנחנו באים לקנות שמן זית, ראשית אנחנו צריכים לוודא שרשום עליו שהוא שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, שאין לו תוספים.

שמן זית איכותי יימכר בבקבוק ירוק אטום, השמן רגיש לאור וחום, וככה אנחנו גם צריכים לאחסן אותו אצלנו בבית, בבקבוק ירוק אטום ולא באיזור חם (ליד כירה או שמש ישירה).

שמן הזית אינו מומלץ לטיגון עמוק, הטמפרטורה הגבוהה גורמות לפירוק של חומצות השומן והופכות משמן שהגוף משתמש בו לתהליך פירוק המזון לשומן אשר הופך לתאי שומן בגוף.

אני אישית מאוד אוהבת את השמן זית שלי בסלטים, אוהבת להוסיף אותו בסוף טיגון המוקפץ כטעם, ולשאר הבישולים כתוספת לטעמים.

עונת מסיק הזיתים מגיעה אוטוטו, רגע לפני זה הזמן להכין זיתים בטעם האישי. שלנו כבר בצנצנת, ההכנה פשוטה וקלה והטעם, מעולה! [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

אחרי שמסקנו לנו זיתים, משרים אותם בדלי עם מים למשך 3-7 ימים,

יש להחליף את המים פעם ביום.

אחרי שהחלטתם על הצנצנות, מעקרים אותם, חשוב מאוד.

העיקר נעשה ע"י ממלאים את הצנצת במים רותחים', סוגרים ונותנים למים לעמוד 5 דקות, שוטפים ומייבשים. התיבול של הזיתים הוא לפי הטעם האישי שלכם,

אני אוהבת להכניס לצנצנת שלי: 5-7 שיני שום פלחי לימון חתיכות פלפל חריף הפלפל מאוד חריף בתקופה הזו, אני מכניסה כמו פלחים בעדינות). חופן גרגיעי פלפל 4 עונות וקצת פלפל גרוס למלא את הצנצנת על הזיתים, לא עד הסוף!

על כל כוס מים - 1 כפית מלח -( יחס 1:10 למי שרוצה למדוד מדויק)

יש להשאיר כ 5 ס"מ, אחרי מילוי המים. את היתרה ממלאים בשמן זית (השמן סוגר ומהווה מבודד שלא יכנסו חיידקים ופטריות) עכשיו מתחיל שלב הסבלנות, הזיתים יהיו מוכנים אחרי סביבות חודש , ככל שיהיו יותר זמן ככה תיהיה פחות מרירות.

נותנים לזה לעמוד כחודש, טועמים ונהנים!!

35 views0 comments

Recent Posts

See All
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

טלפון: 050-2320333

רח׳ אלתרמן נתן 2, גן יבנה

© 2016, כל הזכויות שמורות לעופרית ברנע